Praktisch

Enkele praktische zaken, altijd goed om te weten

Het weer

Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat met vrijwel altijd mooi weer. In het regenseizoen van ongeveer oktober tot januari kan het wel eens regenen, dit is dan vaak kort en hevig. Na 15 minuten is alles opgedroogd en gaat het leven weer verder. De maanden augustus en september staan erom bekend windstil te zijn, hierdoor is de gevoelstemperatuur hoger. Ook zijn er altijd wel wat wolken maar niet getreurd, deze maken de zon dragelijk terwijl je toch een kleurtje krijgt.

Betalen

De lokale valuta wordt aangeduid als (Antilliaanse) gulden met afkortingen als f, ANG, NAF & NAFL. Allen betekenen hetzelfde. De koers schommelt ten opzichte van de euro maar is vast ten opzichte van de USD.
1 USD = 1.75 – 1.82 ANG.

De koers van de Euro schommelt zoals gezegd, bekijk een valutawebsite voor de actuele koers. Grofweg is dit 1:2. Voor één euro krijg je ongeveer twee gulden. De rekening in guldens gedeeld door twee is dus ongeveer het bedrag in euro’s.

Het is gebruikelijk om te betalen in ANG. Dit cash of met je (Nederlandse) pinpas. Het pinbedrag wordt met de dagkoers in euro’s afgeschreven zonder veel extra kosten (Meastro). Cash guldens opnemen bij de pinautomaat is ook mogelijk, dit heeft vaak een paar USD extra kosten.

Betalen in USD is ook mogelijk echter wordt hierbij vaak wel de minst gunstige koers gebruikt. Betalen in euro’s is nergens mogelijk. Cash euro’s zijn wel bij de bank te wisselen tegen ANG of USD.

TIP: vergeet je Nederlandse pinpas niet op ‘werelddekking’ te zetten, doe dit enkele dagen/uren voor vertrek.

Stopcontacten

SANDS is voorzien van europese 220 volt stopcontacten zoals je die thuis ook gewend bent. Ook zijn er enkele 110 volt stopcontacten indien nodig. Neem gerust je Nederlandse apparatuur mee, deze is prima te gebruiken.

Drinkwater

Het water op Curaçao is prima drinkbaar. Zeewater wordt ontzilt en tot drinkwater verwerkt. Zelfs de waterkoker toont vrijwel geen resten van kalk, dit is in Nederland vaak wel anders.

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort nodig om Curacao te kunnen bezoeken. De overheid/douane ontvangt daarnaast ook graag informatie van je. Informeer wat benodigd is voor een bezoek aan Curaçao bij jouw luchtvaartmaatschappij.

Verkeer

De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde en rijden wordt over het algemeen als relaxed ervaren. Bij de uitleg van de huurauto krijg je een paar tips om zorgeloos over het eiland te kunnen rijden.

Vervoer is een must op het eiland. Wij bieden u enkele huurauto’s en een scherpe prijs in combinatie met het appartement. Klik hier voor meer info.

Parkeren

Op de binnenstad na kun je vrijwel overal gratis parkeren. Betaalde plekken zijn aangegeven met een nummer en daar parkeren kan voor het schappelijke tarief van één gulden per uur. De parkeergarage in Punda hanteert het tarief van twee gulden per uur. TIP: de parkeergarage van het Renaissance is gratis en ook de grote parkeerplaats aan het waaigat is kosteloos. Laat geen spullen achter in de auto.

Tijdsverschil

Op Curaçao is het vijf of zes uur vroeger dan in Nederland. Dit heeft te maken met de zomer- of wintertijd. ’s Winters is het 5 uur vroeger, ’s zomers 6 uur.

PasaBon

De uitgids van het eiland met alle activiteiten, Happy Hours en evenementen. Neem ‘m mee in de supermarkt, bar of restaurant. Ook zijn ze online te vinden: www.pasabon.com

Kleding

Het is warm dus neem zomerse kleding mee. Korte broek, jurkjes, luchtige shirts. Open schoenen en slippers zijn gebruikelijk. Vergeet je zwemkleding niet! Voor ’s avonds misschien een licht vestje moet voldoende zijn, dit vooral als je in de wind zit. Mocht je overgevoelig zijn voor muggen neem dan ook wat kleding mee die beter bedekt, hiermee voorkom je ook muggenbeten. Vergeet ook je zonnebril of hoed niet.

Zonnebrand

De zon schijnt niet alleen vaak maar door de ligging nabij de evenaar is hij ook een stuk intenser dan in Nederland. Zorg voor een goede zonnebrandcrème met hoge factor. Ook deze is lokaal goed verkrijgbaar.

Navigatie

Zonder internet over het eiland navigeren, kostenloos. Zowel Google Maps als Maps.Me bieden beide apps welke offline werken en goed werken om over Curaçao te navigeren met bijvoorbeeld een auto of te voet in het centrum.

Muggen

Helaas zijn er op het eiland ook muggen. Deze zijn er vooral aan het einde van de middag als de schemer begint. Zorg dat je de deuren dicht doet rond deze tijd zodat ze niet binnen komen. We hebben eventueel horren beschikbaar. Als je erg gevoelig bent voor de muggen, neem dan eventueel ook een dunne lange broek en lang shirt mee.

Inentingen

Inentingen zijn niet nodig voor Curaçao, maar check altijd de actuele informatie bij de GGD of ambassade.


Boek nu!

Required fields are followed by *



Reserve of 1 available accommodations.

SANDS is available for selected dates.